Tekila (Tequila)

Tekila – Meksika’da yetişen bir kaktüs türü olan ageve tequilana nın özsuyunun önce mayalandırılıp sonra iki kez damıtılması ile üretilmektedir. Berrak renkte olur, yıllandırılmaz, olgunlaştırılmaz. Tekilanın tarihi, İspanyolların on altıncı yüzyılda Meksika’ya ulaşmasıyla başlar. Conquistador’lardan (İspanyol kaşifler) damıtma tekniğini öğrenen Aztek halkı, kısa sürede geleneksel içecekleri olan mavi agave bitkisinin kökünü damıtarak tekila üretmeye başladılar ve böylece Kuzey Amerika kıtasının ilk damıtılmış ve ticari olarak üretilen içkisi elde edildi. Bir bakıma iki kültürün karşılaşmasının ürünüdür tekila. Amerika kıtasının içeceği Avrupa kıtasının yöntemiyle işlenerek tekila elde edilir. Tekila yaygın bir yanlış inanışla kaktüs rakısı diye bilinse de asıl hammadesi olan agave, Türkçe’de sabır ya da sabırlık olarak adlandırılan, nergisgiller familyasındandır. Kurak ve yüksek iç bölgelerde yetişen agave yeterli olgunluğa ulaştığında dış yaprakları kesilip atıldıktan sonra, dev bir ananası andıran kök yumrusu doğranır. Bitkinin iç kısmının ağırlığı 30 ile 100 kilo arasında değişmektedir. Doğranan iç kısım, buhar basıncıyla haşlanır, soğutulup yıkanır ve presten geçirilerek suyu elde edilir. Bu öze maya ve şeker eklenmesiyle fermentasyon sağlanır. İki kez klasik imbiklerde damıtılan bu içki, üretilecek tekilanın türüne göre meşe fıçılarda dinlendirilerek ya da hemen şişelenip satışa sunulur.

Mavi agave tarlaları

Tekila ve kurt efsanesi
Meksikalılara göre tekila şişesi içindeki kurtçuk, bir şehir efsanesidir. 1940 larda Amerika’da şişelenen bazı tekila markalarına kurt konulduğu doğru ama bu yalnızca gringo’ları (Meksika’daki Kuzey Amerikalılar için kullanılan İspanyolca sözcük) etkilemek için bir pazarlama hilesidir, gerçek bir Meksika geleneği değildir.

Tekila nasıl içilir: Bir elinizde limon dilimi ve tuz, diğerinde shot bardağıyla tekila içmek insana büyük bir keyif vermektedir. Meksikalılar bu değerli içkiyi hakkını vererek, oda sıcaklığında sek olarak ve yavaş yavaş yudumlamayı tercih ediyorlar. Tekila birçok kokteylde de kullanılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir