Kahve Kültürü

KAHVENİN TARİHİ

Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve “sihirli meyve” olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası’na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan’da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen’deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de , 1510’da Kahire’de 1511’de Mekke ‘de görülmüştür.

Kahvenin tarihi

Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1517’de, Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen’de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul’a getirmiştir.
Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına “kahvecibaşı” adında bir de rütbe eklendi. Padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı.
Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve

kamagra pills

, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi.Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
1544 yılında İstanbul’da Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır.
İstanbul’a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik’e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615’te tanışmış oldu. Önceleri limonata satıcıları tarafından sokaklarda satılan kahve, 1645’te açılan İtalya’nın ilk kahvehanesinde yerini aldı. Kısa zamanda sayıları hızla çoğalan bu kahvehaneler de; diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle sanatçıların, öğrencilerin ve her kesimden halkın bir araya gelerek sohbet ettikleri en gözde yerler oldu. Kahve Paris’e 1643, Londra’ya 1651’de ulaştı.
Avrupalılar dünyanın çeşitli yerlerinde kahve plantasyonları kurdular. Endonezya Cava’da 1712 yılında kahve tarımı başladı. Hollanda Cava ve Doğu Hint Adaları’nda , Fransa Antillerde kahve yetiştirdi.

KAHVE KÜLTÜRÜ

Yeşil kahve tanelerinde tanen, uçucu yağ, sabit yağ ve %0,8-2,5 oranında kafein alkaloiti bulunur. Kafeinden dolayı beyin ve kalp uyarıcı, idrar söktürücü etkileri vardır. Alzheimer hastalığına karşı önlem olarak önerilir. Ancak uyku giderici yönü de vardır. Hamileliklerde ilk 8 ay kahve tüketilmemesi önerilir. Ülser hastaları için de ilk yasaklardan biri kahvedir.

Kahve kültürü
 


EFSANELER
8. yüzyıl ortalarında Habeşistan’ın Kaffa yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın bir çalıya ait kırmızı meyveleri yemesinin ardından hayvanlarının daha hareketli oldukları dikkatini çekmiş ve kendisi de bu meyveyi denemiştir. Verdiği hissi ve keyfi sevince diğerlerine de haber vermiş ve kahve bugünlere kadar gelmiş.
16. yüzyılın Arap yazarı Ceziri’ye göre kahveyi ilk içen kişi ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemalleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said’dir. Bir olay yüzünden Aden’i terk ederek Etiyopya’ya giden Zebhani orada kahve içen insanlarla karşılaşmış; Aden’e döndüğünde hastalanmış ve aklına kahve içmek gelmiş. Kahve onu iyileştirmiş. Kahvenin yorgunluk ve uyuşukluk giderme, canlılık ve dinçlik kazandırma özelliklerini keşfetmiş.

KAHVE ÇEŞİTLERİ

1. Türk Kahvesi – Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi
2. Espresso – Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya’ya özgü bir kahve türüdür.
3. Mırra – Şanlıurfa’ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve
4. Cappuccino – Espresso ve su buharı ile ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve
5. Americano – Espresso’nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış şekli
6. Cafe au lait – Fransızların sütlü filtre kahvesi
7. Ethiopian Yirgacheff – Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi
8. Latte – Espresso’ya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve
9. Mocca – Espresso’ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve
10. Mocha – Latte’ye bol miktarda çikolata eklenmesiyle yapılan kahve
11. Santos – Brezilya’da yetişen ,büyük yeşilimsi taneli orta derecede kuvvetli kahve
12. Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi
13. Supremo – Sabahları içilen Kolombiya kahvesi
14. Viennese – Espresso’ya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usulü kahve
15. Macchiato- Süt, espresso, vanilya şurubu, karamel tozu.

Aromalı Kahve Çeşitleri Yöresel Kahve Çeşitleri Kafeinsiz Kahve Çeşitleri
Irish Cream
French Vanilla
Hazelnut
Belgian Chocolate Nut
English Toffee Cream
Macademia Cream
Creme Brulee
Chocolate Mint
Chocolate Raspberry
Maple Pecan
Chocolate Cream
Vanilla Nut
Brazil Nut Crunch
Chocolate Orange Seville
Swiss Chocolate Almond
Colombian Supremo
Guatemala Antigua Pastores
Ethiopia Sidamo Lavato
Kenya AA Limited
Brazilian Dulce NY
Indian Plantation Mysore
Costa Rica SHB Tarrazu S. Rafael
Colombian Dark Roast
Costa Rica Dark Roast
French Vanilla Decaf
Hazelnut Decaf
Irish Cream Decaf
English Toffee Cream Decaf


KAHVE AĞACI

Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu , kirazı andıran kırmızı meyvasının içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür.

Kahve ağacı

Doğal haline bırakıldığında 8-10 metreye kadar uzayan ağaç, meyvelerin kolay toplanabilmesi için sürekli budanarak 4-5 metre uzunluğunda bir çalı boyutunda tutulur. Kahvenin defne yaprağına benzer derimsi ve kenarları dalgalı kışın dökülmeyen koyu, parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. Bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24° C arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey’i – 30 Güney’i arasındaki kuşakta yetişir. Soğukta ağaç ölür, ayrıca ani ısı değişiklikleri de ağaca zarar verir. Nemli ortamı sevdiğinden, kahve ağacının düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştirilmesi gerekir.

TÜRK KAHVEHANESİ

Kahve ve kahve kültürü dünyaya Türkiye’den yayılıyor. Türkiye’de ilk kahvehane İstanbul’da, İstanbul’da da Tahtakale’de açılıyor. Bu ilk kahvehane, tanınmış kişilerin ve bilginlerin buluşma, sohbet noktaları oluyor. Tıpkı bugünün cafe’leri gibi. Memleketin ileri gelenleri ve makam sahipleri kahvehaneden çıkmaz oluyorlar. Tiryakiler burada içilen kahvelere “Kara İnci” adını veriyorlar.
Türk Kahvesi, tadı ağızda en uzun süre kalan kahve türüdür. Tüm yönleriyle, sağlık koşullarına en uygun kahvedir. Türk Kahvesinin, Türkiye’de yetişmeyen “Arabica” türü, yüksek kaliteli çekirdeklerden üretilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir