Alkolün Tarihi

Alkol; etil alkol renksiz, saydam, uçucu, yanıcı ve kendine üzgü kokuya sahip olup, mayalanmış şekerli sıvıların damıtılması sonucu elde edilir. Bu damıtma sonucunda ortaya çıkan zehirli alkollerde vardır. (metil,propil,butil vb.) Bizlerin sözünü ettiğimiz alkol etil alkoldür.

İlk alkolün nerede, ne zaman ve nasıl bulunduğu bilinmemektedir. Mısırlılar ve eski yunanlılar tarafından kullanıldığı çeşitli belge ve kaynaklarla kesinleştirilmiştir. Yalnız ilk içkinin ne tür olduğu bilinmemekle beraber M.Ö. 1000 yıllarında pirinçten elde edilen konsantre edilmiş sert bir içkiden söz edilmektedir.

Alkolün bulunuşu tarih öncesi devirlere uzanır. Meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan alkolün, tarih öncesi insanların bunları yemesiyle tesadüfen bulunduğu sanılıyor.

Alkol kelimesi Arapça’dır. Ayrıca bir Arap olan Cabir ibn Hayyan (hayyan’nın oğlu cabir) şarabın damıtımını ayrıntılı olarak yazmıştır. Dilimize imbik olarak giren Arapça kökenli kelime damıtma işleminde sıvıların kaynatıldığı bir aygıttır. İmbik, başka bir değişle mayalanmış sıvıların içinde kaynatılarak buhara dönüştürülüp, bu buharın soğutulmuş bir bölümden geçirilip sıvı hale geçmesi ile (nişasta yada şeker içeren tüm meyve ve sebzelerden mayalanma ve sonrasında damıtma) alkol elde etmek için kullanılan Pot stil, bakırdan yapılan bir aygıttır.
–imbikte kaynayan sıvının buharı alkoldür.
–içkiler saydam renkte olup (beyaz) ve asıl rengini ise yıllandırıldığı meşe fıçılarından veya başka yöntemlerle renklendirilirler.

Alkollü içkiler üç’e ayrılır;
–şarap gibi üzüm veya diğer meyve sularının mayalanması ile elde edilenler, yani hafif alkollü içkiler.
–bira gibi, tahıllardaki nişastanın şekere ve daha sonrada alkole dönüşmesiyle elde edilen içkiler (hafif alkollü içkiler)
–alkollü sıvıların damıtılmasıyla elde edilen rakı, votka, cin, viski gibi içkilerdir. (yüksek alkollü içkiler)

Not: Damıtma sonucunda içkilerin alkol derecelerini düşürmek için su kullanılır. Örneğin; 90 derecedeki bir içkinin alkol derecesini yüzde 30-40 lara düşürmek için su ilave edilir.
MAYALANMA(tahammür, fermantasyon)
organik maddelerin kimi mikroorganizmalarca salgılanan enzimlerin etkisiyle uğradığı değişikliktir.
DAMITMA(distilasyon)
bir sıvının buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırılarak sıvı haline dönüştürülmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir